H 9η συνεχόμενη διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Ελλάδα, Zagori Mountain Running 2019, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας φέτος 2.300 Έλληνες και ξένους αθλητές από 37 διαφορετικές χώρες και πάνω από 12.000 επισκέπτες, στον όμορφο τόπο του Ζαγορίου. Το αγωνιστικό τριήμερο, προσέφερε και φέτος  μια ανεπανάληπτη αθλητική εμπειρία στους συμμετέχοντες, στο καταπράσινο τοπίο των μονοπατιών της Τύμφης και του Ζαγορίου. Οι αθλητές των τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης 80km, 44+km, 21km& 10 km δοκιμάστηκαν σε δύσκολες τεχνικά διαδρομές, διέσχισαν πετρόκτιστα γιοφύρια, μονοπάτια ασύγκριτης ομορφιάς,  βρέθηκαν στην καρδιά του επιβλητικού φαραγγιού του Βίκου και στη μεγάλη αγκαλιά του σπάνιας αρχιτεκτονικής του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου.

Το φετινό Zagori Mountain Running όχι μόνο διατήρησε αλλά αύξησε την συμμετοχή των αθλητών, επιβεβαιώνοντας την ανταπόκριση που απολαμβάνει ως μια από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολλές  παράλληλες δράσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο και τους Κήπους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διοργάνωση κατήρτισε και υλοποίησε αναλυτικό σχέδιο για την ιατρική κάλυψη των αγώνων, διασφαλίζοντας την υγεία των δρομέων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους.

 

Εντυπωσιακά νέα ρεκόρ, στα 80km και τα 44km

Από τις φετινές αθλητικές επιδόσεις, δεν έλειψαν τα ρεκόρ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της διοργάνωσης.

Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 4:30 π.μ στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, με όλους τους αθλητές να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος, της  απαιτητικής διαδρομής του TeRA80km.Το νήμα του τερματισμού έκοψε πρώτος  ο Δημήτρης Σελέτης (Kassimis Training) σημειώνοντας χρόνο 8:18:06’’, ο οποίος αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνα! Δεύτερος τερμάτισε ο  Φώτης Ζησιμόπουλος (KassimisTraining) με χρόνο 8:55:19’’,ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Eυάγγελος Νούλας (KassimisTraining) με χρόνο 9:21:53’’.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Katarzina Cekoska με χρόνο 11:21:55’’. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Αντριάνα Βασιλάτου ( Tecnika Hellas) με χρόνο 11:27:06’’, ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε η Ντέπυ Σημαντράκου (Kourkourikis Training Group)με χρόνο 13:11:39’’.

Στις 6:00 π.μ., ξεκίνησαν οι δρομείς του αγώνα  Marathon+44 km από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή ,πρώτος  τερμάτισε ο Θανάσης Παγουνάδης( SALOMON HELLAS) με χρόνο 4:29:12’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Απόστολος Τζουμάκας (FifthElementRunningTeam) με χρόνο 04:50:29’’, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Nίκος Ροδόπουλος (TecnikaHellas) με χρόνο 04:50:52’’.

Στις γυναίκες, η Βηθλεέμ Σαπίου (TecnikaHellas) τερμάτισε πρώτη με χρόνο05:55:53’’, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Nίκη Ζιώγα (GTS Team) με χρόνο 06:13:14’’και την τρίτη θέση της γυναικείας κατάταξης κατέκτησε η Ξένια Καζιμίροβα (KassimisTraining) με χρόνο 06:53:26’’.

 

Half Marathon 21km &Entry Race 10km

Την Κυριακή 21 Ιουλίου η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος μεταφέρθηκε στους Κήπους Ζαγορίου, όπου στις 8:00 π.μ. ξεκίνησε ο αγώνας HalfMarathon21 km.Στην πρώτη θέση τερμάτισεο Γιώργος Διαλεκτός (SalomonHellas) με χρόνο 01:43:41’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα, δεύτερος ήταν ο NικόδημοςΝικολακέας (AllTerainRunners-FifthElementRunningTeam) με χρόνο 01:50:16’’και  τρίτος  ο Σωτήρης Παπαποστόλου(FifthElementRunningTeam) με χρόνο 01:50:22’’.

Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Δήμητρα Τσαλοκώσταμε χρόνο 02: 00:42’’, δεύτερη ήταν η Παναγιώτα Ράπτη (MyAthlete-ChozenTeam) με χρόνο 02: 27:50’’ ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Δήμητρα Χαιροπούλου με χρόνο 02:29:55’’.

Μία ώρα αργότερα, δόθηκε η εκκίνηση του  αγώνα  των 10km , με την συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων !  1ος σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα, έκοψε το νήμα ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης (Fifth Element Running Team) με χρόνο 0:44:48, 2ος ήταν ο Αλέξανδρος  Δημάκος (Ν.Ο Πάργας)με χρόνο 0:48:29’’ και 3ος  τερμάτισε ο Γιάννης Σταλίκαςμε χρόνο 0:49:29΄΄. Πολύ δυνατές ήταν και οι γυναίκες που έτρεξαν στα μονοπάτια των 10km, με την Δήμητρα Ανδρούτσου(PhysioActiv) να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού σε 0:55:48’’, 2η με χρόνο 0:59:11’’ ήταν η Λυδία Καραμάνη με χρόνο 0:57:50″, ενώ στην 3η θέση του βάθρου ανέβηκε η Νικολέτα Τζαβάρα με χρόνο 0:58:30.

 

Τρέξανε με την ψυχή τους οι μικροί δρομείς του «ΖAGORAKIRACE»

Ο παιδικός αγώνας «ZagorakiRace 1km«, με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού του αγώνα ,του  Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, ξεκίνησε από το Τσεπέλοβο το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με τους μικρούς δρομείς να ανταγωνίζονται σε αντοχή και χαμόγελα.  Το «Zagoraki Race 1km«, είναι ένας αγώνας που τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις& δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η  διοργάνωση, σε συνεργασία με το Μεγάλο Χορηγό, «Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ«, προγραμμάτισαν σημαντικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης κατά το διήμερο των αγώνων. Για μία ακόμη χρονιά, με την υποστήριξη του Εθνικού Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Ανταποδοτική Ανακύκλωση,το μοναδικό παγκοσμίως και ενεργειακά αυτόνομο «Φωτοβολταϊκό Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», μεταφέρθηκε στο Τσεπέλοβο και στους Κήπους, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν στα δύο χωριά ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης του Εθνικού Φορέα για τη χωριστή συλλογή των συσκευασιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αθλητές κι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακυκλώσουν τις συσκευασίες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του αθλητικού τριημέρου. Με αυτό τον τρόπο, ο στόχος για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Zagori  Mountain Running, επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε συνέχεια της δράσης περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, ο Εθνικός Φορέας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προσέφερε δώρα μέσω κλήρωσης στους συμμετέχοντες που ανακύκλωσαν πλαστικές, γυάλινες και συσκευασίες αλουμίνιου με χρήση του υψηλής τεχνολογίας Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Στιγμές χαράς και διασκέδασης χάρισε σε μικρούς και μεγάλους, η δράση αναρρίχησης σε τεχνητή πίστα στο πλαίσιο του event Zagori Climbing Academy by «The North Face«ενώ η «The North Face» με τον Μάριο Γιαννάκου και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Ζαγόρι«, εκπαίδευσαν  τους μικρούς explorers σε ένα διαφορετικό camp, το οποίο στήθηκε στον χώρο της Zagori Expo.